Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

OPEN GREEN LIBRARY-WE SAW


we saw a green city
Ένα υπαίθριο κατάφυτο αναγνωστηρίο, με τον τίτλο “we saw a green city”, το οποίο φιλοξενεί 200, και πλέον, τίτλους για όλες τις ηλικίες, με θέματα γύρω από το περιβάλλον και το design, και διαφορετικές εκδόσεις, από comics και παιδικά βιβλία, μέχρι coffee table books και ειδικές μελέτες. Σχεδιαστικά, χρησιμοποιούνται ξύλινες σανίδες καλουπώματος, για να συνθέσουν μια μονοκοντυλιά της σύγχρονης πόλης. Σε δύο επίπεδα, διαμορφώνονται νοητά περιγράμματα κτιρίων, αποδίδοντας αφαιρετικά μια οπτική της πόλης. Σε αυτή την εικόνα επεμβαίνουμε. Η πόλη περικλείεται ασφυκτικά ανάμερα στις κορυφογραμμές των κτιρίων και πάνω από αυτήν, σε απόλυτη αντίθεση, το πράσινο καταπιέζει τις κορυφές τους, σαν να θέλει να τις σπάσει και να πάρει ξανά τη θέση του στο αστικό τοπίο.

Η ανοικτή, για το κοινό, βιβλιοθήκη του Green Design Festival, επιχειρεί να δημιουργήσει μια διαφορετική αστική εικόνα, η οποία συνοδεύεται από την αντίστοιχη ηχητική ατμόσφαιρα, χάρη στην ηχητική εγκατάσταση “Άκου τι ακούς” που βρίσκεται κοντά στη βιβλιοθήκη.

“Άκου τι ακούς”: 24 ώρες, στην Αθήνα, σε 24 διαφορετικά σημεία της πόλης, με 24 διαφορετικές ηχητικές ατμόσφαιρες.

Βάσει στατιστικών, οι ελληνικές πόλεις υποφέρουν από τα υψηλότερα ποσοστά ηχορύπανσης στην Ευρώπη. Καθημερινά, ακούμε πολύ περισσότερα από όσα αντιλαμβανόμαστε. Χάρη στο “cocktail party effect”, την ενστικτώδη ικανότητα της ακοής να εστιάζει, φιλτράρουμε, διαρκώς, τα ηχητικά ερεθίσματα που δεχόμαστε. Ταυτόχρονα, δεν συνειδητοποιούμε τα ποσοστά ηχορύπανσης που μας περιβάλλουν. Η εγκατάσταση, σε συνέχεια της βιβλιοθήκης, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού –πέραν της εικόνας- στην ηχορύπανση. Ο επισκέπτης, φορώντας ακουστικά, παρακολουθεί μια λούπα απο 24 πλάνα της Αθήνας, που αντιστοιχούν σε μία ώρα της ημέρας. Μια προτροπή να εξασκήσει την ακοή του, εντοπίζοντας τους ήχους μέσα στη σύνθετη ηχητική ατμόσφαιρα της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: